RTPK-Stockholm besöker Edbergs Slott den 11 maj 2016

Text och stillbild: Kajsa Hedlund
Foto och redigering: Ulf Björnbäck

Vad är väl en dag på slottet……

En strålande vårdag besökte en grupp RTPK-are Edsbergs slott, som ligger vackert vid Edsviken.  Byggnaden köptes 1757 av friherre Thure Gustaf Rudbeck, som sen lät bygga om den till vad den är idag. 1955 köpte Sollentuna kommun slottet och parken.
Vi startade vår rundvandring i stora salen, där mörka kungaporträtt pryder väggarna. Där finns också en intressant linnepress i barockstil för servetter och dukar samt den s k Vasakistan i ek från 1613. På ena sidan salen ligger Thure Gustaf Rudbecks paradsängkammare samt Kabinettet med möbler i Karl Johanstil och på andra sidan Blå- och Gula salongerna samt Vigselrummet, där många par väljer att gifta sig. I alla rum finns vackra kakelugnar, många på ben. Vår guide Peter Holstad informerade om slottets historia och om dagens aktiviteter,  bl a kulturaftnar, öppet hus och guidade visningar.
En trappa upp bedrivs musikundervisning. Den startades på 50-talet av Sveriges Radio och skolans förste rektor var Sven-Erik Bäck. Sedan 1999 är den en del av institutionen för klassisk musik vid Kungliga Musikhögskolan. Intendent AnnCharlotte Nordfeldt  berättade medryckande om verksamheten idag och tidigare. Vi bjöds också på musik av två av skolans elever; ett stycke av Bach på cello och ett av Beethoven på piano. Fin avslutning på en trevlig dag.


a