a

Biograf och TV-Museum i Säter. Besök från RTPK Stockholm den 6 oktober 2015

 

Snabbversion:

 

Man blir överraskad när man kommer till Biograf och TV_muséet i Säter. Vem kunde tro att så imponerande samlingar med biograf och tv-produktionsutrustning skulle hamna här, i denna gudsförgätna by?

Sanningen är att allt i grunden är en mans verk. Grundare är en gammal kollega till många av oss, nämligen fotografen och utbildaren Erik Wester som på 60-talet tjänstgjorde vid dåvarande Sveriges Radio på A1 i Stiockholm. Han var från Falun och flyttade ut när TV-Stockholm blev för mycket "fabrik".

Här gör vi ett stort hopp i historien. Den 6 oktober klev ca 50 RTPKare på en buss på Tegelbacken och här hamnade vi. Inledningsvis ser ni Åke Åstrandes färska bilder av lokalen.

Se nedan ett urval av bilder från besöket, alla hade i varit med och arbetat med utrustningarna, i alla fall TV-produduktionsutrustningarna, vi var nog inget vidare biograffolk.

 

v
c
fStora biografen.
   
1Monica Hoverhjelm blir sugen på att klippa film.
cUlf Hultén, RTPK Falun berättar något för nyblivne medlemmen Leif Svärd.
zLillebil Björkman blir nostalgisk!

x
"Lindfors" är senare års eldsjäl, han som förde arvet
vidare efter Erik Wester.

aMaskinrummet med Cineramatekniken.
xMats Leander samtalar med Lasse Stålberg.

Gamla OB1'an förvaras i garaget i Säter.
cBengt Hagelin ser skeptisk ut.
xRobban hittade en Philips LDK3'a
xBjrön förärade muséet en äkta rulltext att trä upp på museets fins rulltextapparat.
z
xTore Lyder blir nostalgiskt när han hittar en Fernseh KOD-kamera.

Cineramaformatet

Dagens sora begivenhet var den utlovade körningen av de tre filmprojektorerna som en gång visade praktfilm på Vinterpalatset vid Norra Bantorget i Stockholm. Biografmuséet i Säter har kommit över projektorerna och filmmaterial. Den teknikst komplicerade processen hade några "projektionsgenier" från Södra Dalarna lyckats återuppliva och vid RTPK's besök skedde en unik visning rum. Första körningen hade genomförts av teknikerna själva, den andra visningen i världshistorien skedde inför ögonen på RTPK-gruppen.

Nedan lite information från Wikipedia om Cineramaformatet:

Danspalatset var en central nöjesplats i Stockholm fram till 1958 då Svensk Filmindustri(SF) i samarbete med Carl Nelson byggde om anläggningen till modern biograf med Cinerama-teknik. Den runda formen från gasverkets tider visade vara idealisk för filmvisningar i Cinerama-formatet. Filmduken liknade ett rundhorisont med mått 20 x 8 meter och filmen visades med tre synkroniserade projektorer. Här visades världens första och enda Cinemiracle-filmen Windjammer för fulla hus i över ett år.[3]

År 1964 bytte man teknik till 70 mm film med skifte mellan två projektorer. Vinterpalatset utvecklade sig till en stor turistattraktion, men när färre storbildsfilmer producerades svalnade intresset.

Fastigheten förvärvades 1977 av LO och den sista föreställningen hölls 31 december 1977, varefter byggnaden revs för ett ge plats åt ett kontorshus.