a

Göteborgsweteranerna på GöteborgsOperan

a


GöteborgsOperan, sen 1994 väl förankrad såväl vid kajen på Göta älvs södra sida som i det göteborgska kulturlivet. Kanske inte alla ändå riktigt har förstått hur innehållsrik denna båtliknande byggnad är innerst inne. Huset är betydligt större och rymligare än vad man kan föreställa sig från utsidan.
Detta blev vi 18 Weteraner varse efter en guidad tur i kulisserna 17 februari.
Vår ciceron var Susanne Albertus, f d sångsolist med mångårig tjänst i operakören. Innan själva guidningen i huset fick vi veta att inom dess väggar avlönades människor inom 80-90 olika yrken, varav 500 fasta medarbetare. Men långt fler, 1200, fanns på lönelistan. Och att vara korist innebar, precis som för alla solistroller, att man måste kunna sjunga på alla förekommande operaspråk. Sen började vi klättra uppför trapporna till plan sex till repetitionsrum för sång- och röstövningar och till alla verkstäder och ateljéer.
Från de ljudisolerade repetitionssalarna, ca ett dussin, sipprade ändå sångövningar ut i korridoren när vi passerade. För tillfället är det en hyllad föreställnig av Puccinis Madame Butterfly som kan ses och höras på operan. Kanske, kanske hörde vi någon uppsjungning därifrån.
GöteborgsOperan är ett hus med allt under ett och samma tak: snickeri, dekor-och måleri, kostymateljé, peruk och mask, patinering och tapetsering – ja faktiskt allt tillverkas här av det som kan behövas för att ge publiken fulländade föreställningar. Endast ett magasin i hamnen behövs för långtidsförvaring av något som kanske ska användas i en kommande uppsättning och därför inte återvinnas.
Annars återvinns allt som går, berättade Susanne. GöteborgsOperan är dessutom miljöcertifierad.
Sist men inte minst; stora scenen och salongen. Även scenen med sina sidoutrymmen var så mycket större än vad publiken i salongen med 1300 platser någonsin kan föreställa sig.
Avslutningsvis anslöt f d Svt-medarbetaren Jessica Fjelkegård till vår skara för att berätta om sitt nuvarande jobb som projektledare vid GöteborgsOperan. Allting som operan kunde tänkas ta sig för måste först passera Jessicas händer. Ett svettigt men stimulerande jobb, ansåg hon.
Text Kajsa Stark
Foto Göran Jämtsjö


9
Vår guide, Susanne Albertus, bland hattar och rekvisita till Crazy for you. I bakgrunden Matz Jansson och Sigun Carlsson.

12
En välskött peruk kan användas i ca 20 år! Obs Människohår!
.
.

16
I skrädderiet. Kurt Berggren sist.

.
.

17
Monteringshall
.

19Patinerad dräkt
.

23
Modeller av scenografi – den färgglada är Crazy for you.

24
Tapetserarverkstad med kungasäng till Hamlet.
.

:

;
.

32
Stora scenen har använts för musikrepetition. Nu bärs alla instrument ner i orkesterdiket och dekoren för Madame Butterfly skall in till kvällens föreställning.
.
.

:

34
I salongen berättar Susanne om gången till takscenen där sångare ibland agerar. Mary Poppins har också flugit dit. Från vä: Kajsa Stark, Bertil och Agneta Twedberg, Sonja Lundström, Ninnie Fjelkegård, Gunilla Brodén, Sigun Carlsson, Inkeri Lamér, Eva Andersson, Matz Jansson, Kurt Berggren, Björn Hjerpe, Pelle Lundström, Lillemor Svensson och Peter Lafrenz.

35Takscenen.
.

41Jessica Fjelkegård i caféet med Sonja Lundström.