logga

RTPK - MALMÖ: "Syd bland växter och dvärgvaktlar"

21 april 2016

Botanisk trädgård har funnits i Lund sen slutet av 1600-talet, men den nuvarande – i folkmun aldrig något annat än Botan – stammar från 1860-talet. Den 21 april fick 28 gäster från RTPK Syd en timslång guidad tur i växthusen bland tropiska blommor, träd, buskar och kinesiska dvärgvaktlar.
Det som blommar och växer i fukten och värmen är förstås av betydligt yngre ålder än från 1860-talet, men med ett ståtligt undantag. En kottepalm planterades när Botan skapades och står där än i dag. Kottepalmen har vuxit till sig till den milda grad att den blivit ett problem. Palmens topp tangerar i dag glastaket högt där uppe och den skulle behöva sträcka på sig ännu lite till för att må riktigt bra. I flera år har Botan önskat pengar för att höja taket fyra-fem meter för palmens skull, ännu utan framgång dock.
I ett annat rum fick vi hälsa på ett gäng pigga små fåglar som ilade runt på golvet. Det var en flock kinesiska dvärgvaktlar, vars uppgift inte bara är att roa växthusets besökare, utan även att hålla koll på skadeinsekterna. Vaktlarna ingår i Botans program för giftfri bekämpning av skadedjur. Vaktlarna är små. När de kläcks håller de en storlek jämfört med en humla!
Vi tackar vår entusiastiska guide, Helena Persson, intendent vid Botaniska trädgården, för rundvandringen.

Text och bilder: Ingvar Ernblad

1
Intendent Helena Persson entusiasmera Gunnar Kihlander, Eva Mueller, Jeanette Lundborg och Rickard Lundborg.
2
Är inte matskålen lite för stor för mig, en liten kinesisk dvärgvaktel?
.
3
Men OK, jag prövar!
4
Lika bra att hoppa ned i maten!

5Helena Persson berättar om en växt, medan Marianne Söderberg
satsar på en annan.

6
Anders Berg, Gunnar Kihlander, Maja Lundborg och
Marianne Söderberg får en lektion i ökenrummet.