logga

RTPK - MALMÖ: "Syd på svamputflykt"

6 september 2016

25 glada medlemmar och medföljande från Syd berikade sitt svampvetande vid ett besök på Hällestad Svamp tisdag 6 september. Här odlas det inte mindre än 16 olika sorters svamp, t ex Vitchampinjon, Skogschampinjon, Portabella, Ostronskivling, Gul ostronskivling, Shiitake, Nameko, Pioppino, Pompom blanc, Shimeji, Igelkottssvamp och Kejsarhatt. Ett härligt gäng svampar som säljs i butik i Skåne, men vit champinjon, skogschampinjon och shittake ingår i Änglamarkssortimentet och säljs över hela landet. Sen finns också restauranger i både Sverige och Danmark bland kunderna.

Och vi fick lära oss en del saker om svamp, som inte alla kände till, t ex att champinjonerna som vi köper ska förvaras rejält svalt, nämligen i två plusgrader i kylskåpet, då mår de bäst. Att portabello helt enkelt är en sorts champinjon som tillåtits växa sig rejält stor. Och att det faktiskt är säkrare att välja paketerad svamp än lösviktssvamp. De paketerade svamparna, i alla fall från Hällestad, är plockade med latexvantar och stoppade direkt i kartongen. Orörda av mänskliga händer.

Lösviktssvampen i butiken vet man inte hur många kunder som har varit och klämt på för att hitta de bästa svamparna. Och var de händerna har varit tidigare! 
I gårdsbutiken inhandlades givetvis svamp och eftermiddagen i det strålande sensommarvädret avslutades med fika och bulle i Lanthandeln i Torna-Hällestad.  

Text och bilder: Ingvar Ernblad

a

 


2

Mats och Lisbet Olsson lyssnar när svampodlaren Mathias Persson berättar om vita champinjoner, medan Anita Sevonius och Birgitta Ernblad tittar fram i bakgrunden.

3

Lili Ann och Bengt Andersson tar sig en champinjontitt.
4

Vår guide Mathias Persson med lite grå ostronskivling som odlas i vetehalm.

5

Eva Mueller smeker en grå ostronskivling…

6

…och dokumenterar en vagn shittake.

7

Mathias Persson visare upp en igelkottstaggsvamp som, enligt en del, ska vara ett bra naturläkemedel mot alzheimer. Tro´t den som vill.

8

Och här har vi en andäktigt lyssnande skara från Syd, Gert Olsson, Rickard Lundborg, Marianne Jansson, Agneta Andersson, Eva Mueller och Hillevi Hennix.

9

Avslutning i gårdsbutiken, för bl a Elisabet Aase och Agneta Andersson.