logga

”In vino veritas” med RTPK-Malmö

Svenskt vin produceras numera på allt flera gårdar, åtminstone i södra Sverige. 28 medlemmar och medföljande från RTPK-Malmö besökte en av de större producenterna tisdagen den 5 september, nämligen Flädie Mat och Vingård några mil norr om Malmö. Här skördade man 2016 – som var ett mycket lyckosamt år – 17,3 ton druvor, vilket skulle räckt till drygt 15 000 flaskor vin. Merparten är dock ännu inte buteljerat utan vilar i stora ståltankar.
Klimatet här i sydvästra Sverige är bra för vinodling, även om man fått designa druvorna en smula, eftersom växtsäsongen trots allt är kortare än nere i Europa och man måste satsa på något härdigare sorter. På Flädie Mat och Vingård har man odlat vin sen 2007 och den första skörden var klar 2010. I dag finns 9 300 vinstockar på 2,5 hektar mark och man fokuserar på fem olika druvsorter, t ex Rondo och Cabernet Cortis för de röda vinerna och rosévin, samt Solaris och Phônix för vita och mousserande viner. Gården är inte formellt certifierad, men man har en ekologisk filosofi och ogräsbekämpning sker maskinellt eller för hand och besprutning mot svampangrepp görs med ekologiskt godkända medel. Sidoskott, klasar och dåliga druvor gallras för hand.
Någon direktförsäljning på gården är ju inte tillåten, bortsett från restaurangverksamheten. Fyra Systembolag i närheten säljer viner från Flädie Mat och Vingård.

Text: Ingvar Ernblad
Bilder: Birgitta Ernblad

1
Bl a Gertrud Bengtsson, Anita Sevonius, Ingvar Ernblad och Gunnar Kihlander intresserat lyssnande till Tomas, guide bland vindruvorna.

2
Här växer vinstockarna upp till ett grönt tak, en s k pergola.

3
Framtida vin i långa banor.
.

4Druvorna är ännu inte fullmogna, men skörden väntar i perioden från mitten av september till mitten av oktober.
5En specialbyggd smal traktor används för att bekämpa ogräs.
.
6Efter rundturen bland druvorna blev det givetvis ett rejält vindrickande, eller – rättare sagt – kaffe med hembakt kaka.