logga

RTPK - MALMÖ undrar:

Vad gör egentligen en landshövding?

18 februari 2016

 

31 informationshungrande medlemmar och medföljande från RTPK Malmö hade nog något begränsade kunskaper om vad en landshövding egentligen sysslar med på jobbet – detta innan vi träffade Skånes landshövding Margareta Pålsson i Limhamns Folkets Hus torsdagen den 18 februari. Efter hennes anförande hade kunskaperna både om landshövdingskapet och om länsstyrelsen ökat dramatiskt.
Landshövdingen är chef för länsstyrelsen i Skåne och dess runt 500 anställda och här fattas ca 70 000 beslut varje år. Besluten handlar om det mest, t ex djurhållning, kameraövervakning, kommunernas detaljplaner, jakt och fiske, allt med miljö, för att nämna en del av verksamheten. Regeringen ger landshövdingen och länsstyrelsen uppgifter och också pengar så att uppgifterna kan genomföras. Problemet är bara, enligt Margareta Pålsson, att ibland kommer bara uppgiften, men man glömmer att skicka några pengar.
Kunskaperna om Skåne uppe i Stockholm är också lite bristande ibland, menade Pålsson. Skåne har t ex Sveriges lägsta sysselsättning och Sveriges högsta arbetslöshet. När Margareta Pålsson nämner det brukar svaret bli lite undrande att ”men det trodde vi var någonstans i Norrland”.
Det som Margareta Pålsson är mest känd och omskriven för är att hon när hon tillträdde 2012 också blev ordförande i Skånes Djurpark, världens största djurpark för nordiska djur, som då låg väldigt illa till ekonomiskt och i realiteten var nära en nedläggning. Margareta Pålsson hade mardrömmar om att journalisterna skulle häcka utanför djurparken, när jägare gick in och sköt alla djuren. För det var vad som skulle ske om djurparken gav upp.  Till slut löste det sig genom att parken såldes till ett privat konsortium från Stavanger i Norge.
Med hänsyftning till Skånes Djurpark avtackades landshövding med en brunbjörn med skylten TILLHÖR LANDSHÖVDINGEN hängande om halsen.
Efter kaffet och kakan avslutades ett lyckat möte med att Lars-Gunnar Bengtsson visade en drygt 20 minuter lång film om saker som hänt under hans 40 år på SVT och Sydnyttredaktionen. Det var många gamla, en del tyvärr bortgångna, kamrater som dök i den nostalgiska filmen.

Text och bilder: Ingvar Ernblad

1

Rickard och Jeanette Lundborg tillhörd givetvis lyssnarskaran, när landshövding Margareta Pålsson berättade om sitt jobb.

1

En brun björn med vidhängande ägarbevis förärades Margareta Pålsson med hänvisning till hennes engagemang i Skånes Djurpark.

3
Margareta Elleström visade sig ha arbetat i samma skoaffär som Margareta Pålsson på 1960-talet.
4

Även Anne Bodén hade personliga relationer med landshövdingen.

5

…som stannade kvar och drack kaffe och samtalade med bl a Christer Swede.