logga

Poppe och Poppe om Poppe i Malmö

15 oktober 2016


Nils Einar Jönsson föddes i Malmö 31 maj 1908. Senare skulle han bli en av 1900-talets mest populära film- och scenaktörer både i komiska och mera allvarliga roller, men då kände publiken honom under namnet Nils Poppe.
Torsdagen den 28 januari hade 40 medlemmar och medföljande samlats i Folkets Hus i Limhamn för att lyssna till Nils Poppes hustru, Gunilla, och hans son Thomas. Gunilla berättade om Nils Poppes liv och Thomas sjöng egna och andra visor med anknytning till fadern.
Många av oss i publiken hade ett speciellt förhållande till Nils Poppe genom de många transmissioner som Malmö-TV gjorde från Poppes föreställningar på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Den första var Oskulden från Mölle 1976 och den sista Spanska flugan 1992. I publiken denna eftermiddag fanns t ex Göte Elleström, som var ljusansvarig för alla Malmö-TVs inspelningar under de 17 åren.
I Poppes allra sista föreställning sommaren 1993, Bröderna Östermans huskors, hade han en mindre roll och Eva Rydberg spelade huvudrollen. Den historiska slutföreställningen missade tyvärr Malmö-TV och den hamnade i stället i TV4. Eva Rydberg tog därefter över rollen som teaterdirektör på Fredriksdal, en roll som hon fortfarande har.
Nils Poppe gick bort år 2000 vid 92 års ålder. Han ligger begravd på Allerums kyrkogård och på gravstenen kan man med ett leende läsa "Hälsa och säg att jag ligger på Allerums kyrkogård", något han ofta sa, när han var lite trött på ålderns höst.

Text och bilder: Ingvar Ernblad, producent för tio transmissioner från Fredriksdal 1980 - 1989

1Gunilla Poppe berättade om sin man, Nils Poppe…

2…och Thomas Poppe sjöng egna visor om sin far…
s
…och Öystein och Eliabet Aase lyssnade liksom Margreth Rasmusson.
d
…på Limhamns Folkets hus…

f

Nils Poppe undertecknade alltid sina brev med en glad gubbe.