s

RTPK Malmö: Radio Syd och Beatles i Syd


Radio Mercur som sedermera blev Radio Syd är Sveriges i särklass längst levande piratradio, vida överlägsen Radio Nord. Sändningarna från ett fartyg på internationellt vatten i Öresund startade den 14 december 1958 och upphörde inte förrän den 19 januari 1966. Det blev alltså över sju år, att jämföra med Radio Nords dryga 15 månader från mars 1961 till juni 1962.

Tisdagen den 15 mars hade ett 30-tal medlemmar och medföljande samlats i Limhamns Folkets Hus för att lyssna till Staffan Olander, som tillsammans med journalisten Ulf Clarén skrivit boken Piraterna på Öresund. Vi minns Radio Syd – Skånes egen radio. Boken gavs ut den 19 januari i år, på dagen 50 år efter det att en vinterstorm tvingade sändningsfartyget Cheeta II att söka nödhamn. Avbrottet var tillfälligt, sas det, men så blev det inte. Det blev många stormar, inte bara av väderkaraktär, under Radio Syds livstid. Bl a dömdes Radio Syd-chefen Britt Wadner till en månads fängelse, som hon avtjäntade på kvinnofängelset Hinseberg. Flera blivande radio- och TV-medarbetare arbetade på Radio Syd under åren, bl a Kurre Nilsson, Christer Swede, Bo Leverén, Mats Lindgren, Olaf Schröder och Barnjournalens Bengt Fahlström.

Staffan Olander berättade också om sitt livs kärlek – The Beatles. Två gånger vann han Tiotusenkronorsfrågan/Kvitt eller dubbelt. Första gången 1973, då priset var just tio tusen kronor, andra gången 1989 då pengarna hade vuxit till femtio tusen kronor. Den senare triumfen tog han på Malmö-TV i studio ett på Jägersro och flera i RTPK-publiken hade varit med den gången (bl a undertecknad som bildproducent).

En uppskattad träff, som var den tredje inomhusövningen i rad i Limhamns Folkets Hus. Nu siktar vi utomhus nästa gång med en rundvandring i Botaniska trädgården i Lund i april.

Text och bilder: Ingvar Ernblad

a

Staffan Olanders och Ulf Claréns bok gavs ut på dagen 50 år efter att Radio Syd tvingades ge upp.

1Britt Wadner på väg ut med ett radioprogram till sändarfartyget Cheeta II på internationellt vatten på Öresund.
3Staffan Olander, tvådubbel vinnare i Kvitt eller dubbelt.

4
Även Radio Nords lyssnare kände igen en del av Radio Syds annonsörer, t ex Broddmans, Broddmans, Broddmans.
5Christer Swede, tekniker på Radio Syd, pratade minnen med Staffan Olander.  
1
Radio Syds öden och äventyr resulterade i många artiklar och löpsedlar i de skånska tidningarna.
88
Simon Brehm gav ut en skiva med Lennart Christiansson, ”Rock-Chrichan”, direkt riktad till kommunikationsminister Olof Palme, som drev igenom en rad beslut, som till slut knäckte Radio Syd.