a

Husfrun guidade RTPK Malmö på Residenset

1
Vår guide, husfrun Matilda Starkner avlyssnas av bl a RTPK-medlemmarna Nisse Stenberg, Jeanette Lundborg och Göte Elleström.

En dag år 1659, ett år efter det att Skåne blivit svenskt, knackade den nyutnämnde generalguvernören Carl Otto Stenbock på en port på Stortorget i Malmö och meddelade den – förmodligen aningen överraskade - husägaren att huset skulle bli generalguvernörens residens i Malmö. Många år och många renoveringar och ombyggnader senare står huset fortfarande kvar med uppgiften att vara landshövdingens representationslokal och bostad.
Torsdagen den 10 november samlades ett 25-tal medlemmar och medföljande från RTPK Malmö utanför porten och välkomnades snart in av residensets husfru Matilda Starkner, som ledsagade oss på en timslång rundtur i de mycket vackra lokalerna. Vad gör en husfru, kan man undra. Jo, en slags landshövdingens alltiallo med två huvudsakliga uppgifter, att ta hand om allt som har med själva residenset att göra och att planera och sköta landshövdingens representation. Under vårt besök ägnade hon sig bl a åt att förbereda den gåsmiddag som Skånes alldeles nyutnämnde landshövding Anneli Hulthén ska bjuda 45 personer på två dagar senare.

 

1

I residensets stora matsal var dukningen av gåsamiddag
för 45 personer påbörjad.

q

Plats för Skånes nyutnämnde landshövding Anneli Hulthén.

4

En lite suddig bild på husfrun med ett exempel på residensets
servis från Rörstrand.


a

På balkongen klev de tre kungarna ut 1914, lyckligt omedvetna om att de kunde störta till marken, om balkongens genomrostade balkar brast. Nere på Stortorget kan man för övrigt se förberedelserna för att hylla de svenska mästarna i fotboll,
Malmö FF.

I residensets många vackra rum hänger många värdefulla och fina konstverk av bl a Bruno Liljefors.
Och när det bjuds på mat kommer servisen från Rörstrand och Kosta och silverbesticket från silvermästaren Wiwen Nilsson.
I residenset finns bl a Kungarummet, där kungafamiljen kan vara och även övernatta när dess medlemmar besöker Malmö. Många kungar har varit på residenset genom åren. Carl XV dog t o m här 1872. Gustaf IV Adolf, som var här i början av 1800-talet, tyckte att Malmö skulle ersätta Stockholm som Sveriges huvudstad. Kungen blev avsatt i en stadskupp 1809, vilket inte berodde på hans idéer i huvudstadsfrågan.
Vid trekungamötet 1819 december 1914 samlades de tre nordiska kungarna Kristian X av Danmark, Håkon VII av Norge och Gustaf V av Sverige tillsammans med sina utrikesministrar på residenset i Malmö för överläggningar efter första världskrigets utbrott. Ett resultat av mötet blev att man bekräftade sin enighet kring neutralitetslinjen. De tre kungarna klev ut på residensets balkong och lät sig hyllas av stora människomassor. Det var en historisk händelse. Det kunde ha blivit ännu mer historiskt, för vad man inte visste var att balkarna som bar balkongen var genomrostade och mycket väl kunde ha brustit skickat kungligheterna ned på Stortorget.
Rundvandringen avslutades med att husfrun bjöd på kaffe med kaka, innan hon drog sig tillbaka för att fortsätta med förberedelserna inför gåsamiddagen.

Text och bilder Ingvar Ernblad

a

Och här har vi de tre kungarna, Kristian X av Danmark, Gustaf V av Sverige och Håkon VII av Norge.

d
Kung Carl XV dog i det s k Skånerummet den 18 september 1872. Kungen älskade många kvinnor på skånska slott och herresäten och det sägs att ett 60-tal ättlingar till kungen föddes efter hans många besök.


f

Husfrun Matilda Starkner serverar kaffe åt Gertrud Bengtsson,
Agneta Andersson, Marianne Jansson, Jeanette Lundborg
och Gunnar Frankell.