s

RTPK Umeå: Lokalodlat i butik och på krog

Närodlat, välodlat, giftfritt och småskaligt var målet för den utflykt i regn och rusk som RTPK Umeå gjorde torsdag 29 September 2016. Som spön i backen stod regnet, som stoiska stoder stod resenärerna när de väntade på Operaplan för att transporten till Östra Spöland skull dyka upp. Lars-Gunnar Andersson och Morgan Anderbom hade ryckt ut som chaufförer av inhyrda minivans denna ruskdag.

I Östra Spöland, vid Vindelälvens östra strand i Vännäs kommun finns Leva gård. Där bor visserligen mjölkkorna inne vintertid, men biffkorna går ute året runt och naturbetar; alltså inget kraftfoder eller andra tillsatser. Naturbete motverkar en del av den miljöpåverkan som metanet från djuravföring innebär. Det öppna gräslandskapet binder nämligen koldioxid på samma sätt som skog i norr och i regnskog. Här har jordbrukarparet för överlevnaden också en butik där de säljer inte bara eget naturkött och naturgris från en bonde tvärsöver älven i Västra Spöland, utan också sylt, inredningspryttlar och barnkläder som "bondmoran" själv syr framförallt vintertid.

g
12 glada naturbetande seniorer från RTPK Umeå på närodlingsutflykt i höstrusket: Agneta Waktnäs, Kaarina Honkanen, Lennart Burman, Sonja Mannberg, Venita Höglund, Lars-Gunnar Andersson, Clemens Forsberg, Crister Clausén, Sverker Olofsson och Morgan Anderbom.Härifrån åkte vi till Hotell Vännäs som släppt det belastade namnet Vingen och sen tiotalet år utvecklat en kvalitetsprofil med närproducerad och fantasirikt tillagad mat. Kräftfyllda minikroppkakor, naturbetesbiff, och närproducerad glass på menyn den här dagen.


Text och bild Tommy Engman