v

RTPK Umeå synar mikrobryggeri

x
Alla deltagare fick inte rum, men de som syns är Jörgen Berggren som bjuder, Bert Sandström, Venita Höglund, Agneta Waktnäs och Ingemar Nilsson på den övre bilden, och på den undre skymd tredje från vänster syns Kurt Sundin, Kurts bror, Lennart Johnssons fru Birgitta Jansson, där bakom Folke Rubin, Lars-Gunnar Andersson och Klemens Forsberg. Icke synliga är Lennart Johnsson själv och mobilkamerahållaren Tommy Engman.

Det finns likheter mellan den lilla skattefristaten Andorra, och det väldigt lilla mikrobryggeriet bakom Lottas Pub i Umeå. Och kanske med en lönnkrog. Skattefrihet.

Just där, på de trettio kvadratmetrarna med 6 rostfria cisterner kopplade till rör, slangar och digitala instrument hittar vi tusentalet liter skattefritt öl som jäst, filtrerats och smaklagrats. De enda utvägarna för ölet till den beskattade världen går endera via slang till kranarna i puben, eller via 33 centiliters ölflaskor som också bara når puben bakom väggen.

RTPK Umeås ölprovning genomfördes med 12 deltagare varav 25 procent damer (två deltagare var f.ö. yngre gäster) onsdag kväll den 13 april 2016. Jörgen Berggren som berättade om verksamheten äger Lottas pub med sin syster Lotta. Lottas man och Jörgen brygger ölet. Eller ölen. Det handlar om tiotalet sorter och typer, dock alla av lagertyp med tydlig humlesmak och beska. Det korn som blir öl (eller whisky på andra håll) rostas i olika grader innan det blöts för att börja gro till malt. De olika humlesorterna som köps in varieras tillsammans med de olika kornrostningarna för olika smaktyper. Som vi provade sju av.

Bryggeriet har bara några år på nacken. Jörgen har mångårig restaurangerfarenhet, men öl har han och bryggarkompisen lärt sig brygga genom intresse och kompisar som är professionella ölbryggare med stor erfarenhet på Gotland och i Vårby utanför Stockholm (som började i Grängesberg).

Utrustningen köptes i Tyskland och kostade ett par tre miljoner kronor, och installerades på plats av fabrikens montörer i den garderobsstora lokalen mitt i Umeå.

Den populära typen IPA (India pale ale) som är smakrik och blommig men utan beska är en påtänkt framtida produkt, liksom en stout som är den engelska mörka öltypen känd genom varumärket Guiness.

I Umeå finns det ytterligare tre mikrobryggerier och Umeås historia är full (ingen lustighet avsedd) av lokala bryggerier. Här fanns lokal bryggerier som Berghems och Backens och Grisbacka, men också Till på fel sida älven. Där producerades succéölet Kaltenberg några år innan bröderna Spendrup la ner på 90-talet och den gamla ursprungliga fabriksbyggnaden blev dyra bostadsrätter.

Text och bild Tommy Engman